Dienstag, 22. Mai 2018

Havenisser, Dannebrog og Kartoffelsalat


Pinsen bød på det fineste solskinsvejr, og hvis man kan stole på vejrudsigten stopper 'sommeren' ikke foreløbig. Det giver plads til nogle timer fyldt med arbejdsglæde iblandt ukrudt, stauder, havenisser og flagstanger. I både de tyske og de danske haver findes der mange genstande, både til brug og til pyntning.

De danske haver jeg kender til er præget af gras, nogle stauder, grøntsager og bær, og ikke mindst en flagstang. Flaget tages mere alvorligt i Danmark end i Tyskland. Mens dannebrogen blandt andet bruges til festlige begivenheder, findes det tyske flag nogle gange i haveforeninger eller når det tyske nationalhold spiller fodbold. Ellers bliver det gemt væk, eller også så kan det være, at det overhovedet ikke findes i et tysk hjem. Der findes ganske rigtigt også danske hjem uden flagstang, med helt uden dannebrog er nok mindre sandsynligt.

Havenisser findes heller ikke i en hver tysk have, selvom der er rygter om det. De eneste havenisser jeg nogensinde har mødt bor faktisk i Danmark. Det skyldes, at havenisser anses som noget ”konservativt kitsch” i Tyskland, altså ikke noget, der bruges særlig ofte længere. Til gengæld findes der i nærmest et hvert tysk hjem med et stykke have (ligegyldigt hvor lille haven er) en grill. Den findes også i Danmark. Og der er gået sport i den i begge lande.

Der steges mere traditionelle pølser, nakkekoteletter, en god bøf og der nydes kartoffelsalat og brød som tilbehør, men nutildags findes der også chokolade-bananer, grillost og panchetta. En pølse er bedre end den næste, og når man taler om kartoffelsalat, findes der i Tyskland millioner af ”bedste opskrifter”, da enhver bedstemors opskrift gives videre til den næste generation. I Danmark er jeg stadigvæk på jagt efter en lignende opskrift for noget der gives videre over generationer. Indtil videre ved jeg kun, at jeres kartoffelsalat ikke ligner den nordtyske kartoffelsalat med mayonaise, og absolut ikke den sydtyske med eddike.Til en grillfest på tværs over grænserne burde man altså absolut regne med to forskellige slags kartoffelsalater, som begge to har deres charme. Ligeledes kan man også regne med overraskelser i ølglasset. Da jeg holdt mit første fest i Danmark, bragte mine tyske familiemedlemmer Radler (eller nordtysk ”Alsterwasser”) med, som slet ikke var dårlig ifølge min danske familie. Derefter blev der købt flere variationer af Radler for at finde ud af, hvad godt der kunne købes i Danmark.

At alt kan ryges er dog mig bekendt et dansk fenomen. Siden vi har fået en rygeovn i min danske familie, ryger vi alt fra ost og fisk til pulled pork og bøf. Nogle gange smager det knapt så godt, men det er det eksperimentelle udekøkken, der kalder efter den danske hobbykok. Det bliver altså spændende at se, om dette trend også kommer til Tyskland inden længe.

Det vi har fælles i vores haver, er at vi nyder solen og at alle samles omkring et stort bord, hvor der grines højt og snakkes indtil solen går ned. Det gør den en lille smule tidligere i Tyskland, men så har vi vores citronellalys, som enhver tysk barn automatisk knytter sammen med lange aftener udenfor. I Danmark flygter man måske med mand og mus ind i udstuen og hygger videre der. Men vi nyder alle sammen de fantastiske lange aftener i naturen og sammen med vores kære.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen